U petak ističe rok za dodelu bespovratnih sredstava EU

Bez autora
Sep 08 2010

Opštine, agencije za regionalni razvoj, klasteri, industrijska udruženja, privredne komore i stručne obrazovne institucije u Srbiji do petka 10. septembra mogu da konkurišu za bespovratnu pomoć EU do milion evra po projektu. Reč je o sredstvima iz Fonda bespovratne pomoći a u okviru projekta Regionalno društveno-ekonomskog programa razvoja 2 (RDEPR 2) koji finansira Evropska unija iz IPA programa. Iz tog fonda je, za drugi poziv, obezbeđeno ukupno 10,8 miliona evra za projekte u Srbiji. Predviđeno je da se manji projekti finansiraju sa 75.000 do 250.000 evra, dok bi veliki projekti dobili od 250.000 do milion evra. Fond bespovratne pomoći ima tri cilja - očuvanje postojećih radnih mesta u Srbiji i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih, unapređenje konkurentnosti preduzeća i poboljšanje poslovne infrasrukture u regionima Srbije.

U petak ističe rok za dodelu bespovratnih sredstava EUOpštine, agencije za regionalni razvoj, klasteri, industrijska udruženja, privredne komore i stručne obrazovne institucije u Srbiji do petka 10. septembra mogu da konkurišu za bespovratnu pomoć EU do milion evra po projektu.

Reč je o sredstvima iz Fonda bespovratne pomoći a u okviru projekta Regionalno društveno-ekonomskog programa razvoja 2 (RDEPR 2) koji finansira Evropska unija iz IPA programa.

Iz tog fonda je, za drugi poziv, obezbeđeno ukupno 10,8 miliona evra za projekte u Srbiji.

Predviđeno je da se manji projekti finansiraju sa 75.000 do 250.000 evra, dok bi veliki projekti dobili od 250.000 do milion evra.

Fond bespovratne pomoći ima tri cilja - očuvanje postojećih radnih mesta u Srbiji i stvaranje mogućnosti za otvaranje novih, unapređenje konkurentnosti preduzeća i poboljšanje poslovne infrasrukture u regionima Srbije.

Da bi dobili podršku Fonda, težište projekta mora biti na stvaranju radnih mesta a primeri uspešnih projekata prikazani su u "Priručniku pozitivne prakse" koji se može preuzeti sa web adrese www.rsedp2serbia.eu.

Takozvani prvi poziv za dodelu sredstava iz novembra prošle godine bio je namenjen pre svega opštinama i Regionalnim agencijama dok bi za drugi poziv (u drugom krugu) višestruku korist mogle imati mnogobrojne javne i privatne organizacije.

"Klaster sireva Jug" je jedan od tri projekta koji su već dobili novac iz fonda posle podnošenja predloga projekata.

Njime je umreženo 12 mlekara Topličkog, Nišavskog i Pirotskog okruga koje će zajednički stvoriti standarde u proizvodnji kako bi poboljšale konkurentnost svojih proizvoda.

Za sredstva konkurišu dva ili više partnera. Partnerstvo mora da ima najmanje jednu organizaciju iz javnog sektora.

Cilj je da se dodelom tih sredstava posebno podrže poljoprivredno-prehrambena industrija, proizvodnja, distribuiranje i skladištenje, usluge i turizam u Srbiji.

Da bi se podnela prijava predloga projekta na osnovu kojeg će biti odobrena sredstva potrebno je da se ispoštuje niz formalnosti i procedura od popunjavanja prijave, do izrade dokumentacije, pravilne izrade predloga projekta.

Regionalne agencije za razvoj otvorene su u Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Požarevcu, Zaječaru, Zrenjaninu i Užicu i one mogu pomoći u pripremi dokumentacije potrebne za dodelu bespovratnih sredstava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik